Ως χώρος παρέμβασης σύμφωνα με τον σχεδιασμό της δράσης έχει επιλεγεί η κεντροανατολική Ρόδος και ειδικότερα ο αγροτικός χώρος μαζί με τα χωριά: Μαλώνας, Μασσάρων, Λαέρμων, Αγίου Ισιδώρου, Εμπωνας, Απολλώνων, Πλατάνια, Ελαιούσας, Αρχίπολης, Διμυλιάς και Σαλάκου.
Η περιοχή αυτή - που κάθε χωριό της έχει λιγότερους από χίλιους κατοίκους- παρά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που της παρέχουν η πολυμορφία και η μοναδικότητα της φύσης, μαζί με τον μεγάλο πλούτο σε πολιτιστική κληρονομιά και λαογραφικά στοιχεία, δεν έχει ακολουθήσει την τουριστική ανάπτυξη του υπόλοιπου νησιού.
Οι βασικές αιτίες της αναπτυξιακής υστέρησης της οφείλονται κυρίως στους ακόλουθους τρεις παράγοντες.
* Στην απουσία κεντρικού σχεδιασμού στη βάση ενός μακροχρόνιου προγράμματος τοπικής περιφερειακής ανάπτυξης, συνολικά για το νησί, που οδήγησε στην εγκατάλειψη των χωριών και στην “μονοκαλλιέργεια” του τουρισμού.
* Σε διαρθρωτικά προβλήματα της τοπικής οικονομίας των χωριών αυτών, (γήρανση πληθυσμού ασχολούμενου με τον πρωτογενή τομέα, δημογραφικό πρόβλημα, ελλείψεις στις υποδομές καλλιέργειας και τυποποίησης πρωτογενούς παραγωγής κα).
* Στα εγγενή γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της, (ορεινότητα εδάφους, απόσταση από την θάλασσα και τις τουριστικά αξιοποιημένες περιοχές, οδικό δίκτυο κα)
Σήμερα, που ο γεωργικός τομέας στην Ρόδο τείνει να εκλείψει ολοσχερώς, η περιοχή αυτή πρέπει να εκμεταλλευτεί τις όποιες διαρθρωτικές αδυναμίες της, να τις αναγάγει σε συγκριτικά πλεονεκτήματα, να τις μετατρέψει σε πόρους και τέλος να τις προωθήσει ως ειδικής κατηγορίας τουριστικό προϊόν που μέσα από αυτό θα μπορέσει να έλθει ανάπτυξη.