Ανάδειξη και προστασία των αιωνόβιων ελαιόδεντρων της Ρόδου

Τα αιωνόβια ελαιόδενδρα είναι “ζωντανά αρχαία” ηλικίας ακόμα και χιλιάδων ετών, που αποδίδουν ακόμα και σήμερα τους ευλογημένους για τον τόπο μας καρπούς τους. Παρά ταύτα όλο και πιο συχνά διαπιστώνουμε πως αυτά γίνονται θύματα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (δημόσια και τα ιδιωτικά έργα, υλοτομία).

Το τελευταίο διάστημα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας άρχισαν προσπάθειες που ξεκινούν κυρίως από πολίτες για την διάσωση και ανάδειξη τους. Επειδή στη γη της Ρόδου, σε πάρα πολλά σημεία του νησιού, υπάρχουν δένδρα αυτής της μορφής, νομίζουμε πως είναι πλέον καιρός, αφού κανείς φορέας δεν ενδιαφέρθηκε μέχρι σήμερα για την τύχη και προστασία τους, να αναλάβουν οι πολίτες του νησιού, την προσπάθεια για την υλοποίηση αυτού του στόχου.

Όσοι έχουν πληροφορίες και φωτογραφίες για ιστορικές ελιές του νησιού μας, παρακαλούμε να τις αναρτήσουν στο facebook. Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλουν στη συγκέντρωση του υλικού που απαιτείτε για δημιουργία στην συνέχεια του ηλεκτρονικού αρχείου ιστορικών ελαιόδεντρων του νησιού. Μιας βάσης δεδομένων που θα αποτελέσει το εργαλείο για τη προστασία και διάσωση των φυσικών μνημείων της Ρόδου, παράλληλα με την ευαισθητοποίηση και δημιουργία κουλτούρας προς αυτή την κατεύθυνση.

Βρείτε τη δράση και στο facebook, κάντε κλικ εδώ