Το υπαίθριο χωριό-μουσείο «Καμινάρι», ανήκει στην κατηγορία των έργων ειδικής τουριστικής υποδομής και θα περιλαμβάνει ενέργειες και συνέργιες οι οποίες θα έχουν ως στόχο τους, να αναδείξουν και προβάλουν τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της Ρόδου και κυρίως των χωριών της αγροτικής της ενδοχώρας. Μέσα δε από δραστηριότητες φύσης και αγροτουρισμού, θα επιδιώξει να διευρύνει και εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν του νησιού, συνδέοντας τον τουρισμό με το περιβάλλον και τον τοπικό λαϊκό πολιτισμό.
Αποτελεί μια δράση πολιτών της Ρόδου στην κατεύθυνση της ανάδειξης και παρουσίασης στοιχείων από την ζωή στην ύπαιθρο του νησιού, τον τοπικό λαϊκό πολιτισμό,
την γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα. Σε μια έκταση 30 και πλέον στεμμάτων, μέσα σε ένα καταπράσινο πευκόφυτο τοπίο με ιδανικό περιβάλλον και οικοσυστήματα, θα δημιουργηθούν χώροι και κατασκευές που θα συνθέσουν ένα ανοικτό πάρκο-μουσείο φύσης και παράδοσης. Οι κατασκευαστικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για την διαμόρφωση του φυσικού χώρου, όπως και οι κτιριακές υποδομές, γίνονται με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό τοπίο και ακολουθούν τις παραδοσιακές κατασκευαστικές μεθόδους της περιοχής. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ως επί το πλείστον σκληρή πέτρα, πηλός, χώμα, ασβεστοκονίαμα και ξύλο. Ο χώρος, ακολουθώντας το πρότυπο και την αρχιτεκτονική των κατασκευών στα χωριά του νησιού, θα περιλαμβάνει κτίσματα μικρού όγκου, που στο σύνολο τους θα δημιουργούν την κεντρική πλατεία ενός από αυτά. Μέσα στο κάθε ένα από αυτά θα παρουσιάζονται αυθεντικά αντικείμενα και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους ζωή και την παραγωγική τους λειτουργία οι κάτοικοι των χωριών, στα τέλη του 19ου με τις αρχές του 20ου αιώνα, θα υπάρχει αναπαράσταση σε πραγματική μορφή επιμέρους δραστηριοτήτων που θα αναφέρονται σε αγροτικές εργασίες, παραδοσιακά επαγγέλματα που τείνουν να εκλείψουν, μεθόδους παραγωγής τοπικών προϊόντων, αναβίωση τοπικών εθίμων, καθώς επίσης και ενδεικτικά δείγματα της τοπικής πανίδας και χλωρίδας της Ρόδου.
Σκοπός των αγροτουριστικών δραστηριοτήτων που θα αναπτύσσονται εντός και πέριξ του χώρου, είναι να προσφέρουν στον επισκέπτη βιωματικές εμπειρίες, φέρνοντας τον πιο κοντά στη φύση και τον υγιεινό τρόπο ζωής. Να δίνουν το μήνυμα της ανάγκης για την διατήρηση της κοινής πορείας του ανθρώπου με την φύση, του ανθρώπου με τα αγαθά της φύσης. Να αναδείξουν το κρυμμένο πλούτο των χωριών, που οι άνθρωποι τους αντιστέκονται και προσπαθούν να κρατήσουν τα ήθη και τα έθιμα, την λαϊκή παράδοση, τις τέχνες και τις δεξιότητες των προγόνων τους. Εν κατακλείδι να γνωρίσουν τους «ιθαγενείς» κατοίκους αυτού του τόπου που επέλεξαν για τις διακοπές τους.
Οι επισκέπτες με την συμμετοχή τους σε αυτές τις δραστηριότητες, θα μπορούν να μυηθούν και σε ασχολίες όπως πχ τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του ψωμιού (από το αλώνισμα μέχρι το ψήσιμο), την καλλιέργεια και την συγκομιδή των καρπών, την παρασκευή παραδοσιακών τοπικών φαγητών και γλυκών, την τυροκομική, την συγκομιδή βοτάνων, την παρασκευή σαπουνιού, αποσταγμάτων, ξυλοκάρβουνου, ασβέστη, την κεραμική την υφαντική κα. Όλα δε αυτά, θα αποτελούν μια σύντομη πρώτη γεύση του αυθεντικού πλούτου εμπειριών και συναισθημάτων που ο επισκέπτης θα μπορεί να βιώσει και απολαύσει στους φυσικούς τους χώρους, αν επισκεφθεί τα χωριά της ενδοχώρας του νησιού και τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην δράση που τιτλοφορήθηκε Δίκτυο Ecomuseum of Rodos.
Η δράση θα αναπτυχθεί σε εύκολα προσπελάσιμο χώρο στο 35ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Ρόδου-Λίνδου (όρια κοινοτικού διαμερίσματος Μαλώνας)
Αναλυτικά:
KAMINARI Eco park, μια πράσινη πρόκληση στο νησί της Ρόδου...
Όταν οι πολίτες της Ρόδου αποφασίζουν να υπερβούν τα εσκαμμένα και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με αναπτυξιακή διάσταση για το μέλλον του νησιού τους, τότε όσο μικρές επενδύσεις και αν θεωρηθούν αυτές συγκρινόμενες με τις ξενοδοχειακές, μπορεί να δημιουργήσουν σημαντική υπεραξία και πραγματική ελπίδα επιβίωσης για σημαντική μερίδα κατοίκων και αγροτικών περιοχών της Ρόδου.
Φτάνει η κεντρική αλλά και η τοπική πολιτική ηγεσία να αποφασίσουν ότι θα πρέπει κάποτε να σταθούν δίπλα και σε αυτές τις πρωτοβουλίες των πολιτών της Ρόδου, που μέχρι σήμερα έδειξαν πως για κάποιους λόγους τις αγνοούν.
Η κοινωνική και αναπτυξιακή πρόκληση που αναδεικνύεται μέσα από το έργο KAMINARI Eco park που η δημιουργία του ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες και ο τρόπος λειτουργίας του περιγράφεται πιο κάτω, θα μπορούσαμε να πούμε πως ως πρόκληση απευθύνεται πρωτίστως στον συμπατριώτη μας Υφυπουργό Τουρισμού κ. Γιώργο Νικητιάδη, δεδομένου πως δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν της Ρόδου και με στοιχεία από το περιβάλλον και την παράδοση. Αλλά και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ Κώστα Σκανδαλίδη καθ ύλη αρμόδιο υπουργό για τις δράσεις οικοτουρισμού.
Το εργο KAMINARI Eco park που αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αρχαγγέλου, αποτελεί μια νέα δράση του “Μουσείου Αγροτικής Πολιτιστικής και Λαογραφικής Κληρονομιάς Ρόδου” στην κατεύθυνση της ανάδειξης και παρουσίασης στους τουρίστες επισκέπτες στοιχείων από την ζωή στην ύπαιθρο του νησιού, το περιβάλλον, τις παραδόσεις και το τοπικό λαϊκό πολιτισμό, τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα.
(Προηγούμενη δράση της ίδιας ομάδας πολιτών, ήταν η δημιουργία του κοινωνικού δικτύου των Δωδεκανησίων της Διασποράς μέσα από την ανάπτυξη του διαδικτυακού τόπου DodecanesianDream.com).
Η ιδέα για την δημιουργία του είχε κατατεθεί ως πρόταση στο 1ο Τοπικό Συνέδριο Ρόδου «Για την ανάπτυξη και προώθηση δραστηριοτήτων ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού» που έγινε στις 13/12/2008 στον Προφήτη Ηλία και αποτελεί το demonstration park του Ecomuseum της Ρόδου.
Ειδικότερα στο KAMINARI Eco park που κτιριακά θα αποτελεί την πλατεία ενός χωριού της Ρόδου με την μορφή που αυτή είχε στις αρχές του περασμένου αιώνα, θα παρουσιάζονται σε λειτουργική μορφή τα παραδοσιακά επαγγέλματα και οι τέχνες που αναπτύχθηκαν συνολικά στο νησί της Ρόδου, μαζί με την χλωρίδα και την πανίδα του.
Μερικά από αυτά τα επαγγέλματα παρέμειναν αναλλοίωτα στο πέρασμα των χρόνων άλλα πάλι υιοθέτησαν στοιχεία της σύγχρονης εποχής, διατηρούν όμως την παραδοσιακή τους μορφή.
Ο σιδεράς, ο τσαγκάρης, η τέχνη του αργαλειού, ο αγγειοπλάστης, ο μαραγκός, ο κεροπλάστης ο κοσμηματοποιός, οι καλαθοπλέκτες, οι ψαθάδες, ο καρεκλάς, ο κουρέας, ο σαμαράς, ο πεταλωτής, οι καπιστράδες, οι κετσατζήδες, οι ασβεστοποιοί, οι καρβουνάδες, οι κεραμιδάδες, ο γανωτής, οι καραβομαραγκοί, οι βυρσοδέψες, ο μυλωνάς, οι ζευγάδες, ο τσομπάνης, οι μουσικάντες, ο ξυλοκόπος, ο γυρολόγος, ο αγωγιάτης και πολλά άλλα.
Μέσα δε σε ένα χώρο πανδαισίας παραδοσιακών γεύσεων, αρωμάτων, ήχων και ακουσμάτων από το χθες της Ρόδου, θα αναπτυχθεί κύκλος επιμορφωτικών σεμιναρίων βιωματικής μορφής που εκτός από τους τουρίστες θα απευθύνεται ως μαθησιακή διαδικασία και στους μαθητές των σχολείων του νησιού.
Στόχος του πάρκου θα είναι η ξενάγηση του επισκέπτη μέσα από ένα βιωματικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο του χθες στο σήμερα κα το αύριο του νησιού. Αναδεικνύοντας τα σημεία του περιβαλλοντικού πλούτου και των δραστηριοτήτων των κατοίκων του.
Ανοικτή ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ σε όσους επιθυμούν να υιοθετήσουν την αναβίωση ενός παραδοσιακού επαγγέλματος και να το ταυτοποιήσουν με την ιστορία της δικής τους οικογένειας.
Το KAMINARI Eco park θα αναβιώσει σε λειτουργική μορφή όλα τα επαγγέλματα που απετέλεσαν στο παρελθόν βιοποριστική δραστηριότητα των κατοίκων της Ρόδου. Η πρόσκληση απευθύνεται σε κάθε πολίτη της Ρόδου, που πιστεύει πως θα αποτελούσε τιμή για την μνήμη των προγόνων του η ανάδειξη του επαγγέλματος που αυτοί ασκούσαν στις αρχές του περασμένου αιώνα και η ύπαρξη του μέσα στους χώρους του KAMINARI, ως το εργαστήριο του μάστρο……ΤΑΔΕ!!
Την ιστορία του τόπου μας και των προγόνων μας , αποφασίσαμε πως πρέπει να την γράψουμε ξανά, κοιτώντας από το σήμερα στο τότε, για να μπορέσει να υπάρξει το αύριο.
Ο κατασκευαστικός προγραμματισμός της δράσης προβλέπει πως το πάρκο που θα λειτουργεί με εισιτήριο εισόδου, ως ένα open-air museum, θα μπορέσει να γίνει επισκέψιμο μετά από 6 μήνες.