περισσότερα στο: www.orangevalley.gr

Η δική μας Ρόδος των 120,000 ξενοδοχειακών κλινών, σταθηκε ανίκανη να συντηρήσει και αναδείξει την ομορφότερη κοιλάδα των Εσπερίδων στο νησί. Και εμεις οι αφελείς ακόμα ελπίζουμε πως στη χώρα των κολασμένων θα μπορέσουμε από τη κρίση να βγούμε ολοι ζωντανοι…

Η πρόταση που ακολουθεί είναι κείμενο που έχει σταλεί τον Αύγουστο του 2007:

Δημιουργία αγροτοτουριστικού προϊόντος και ημερήσιων δραστηριοτήτων φύσης στο Orange valley park, περιοχή  διαμερίσματος Μαλώνας.

Η δημιουργία αγροτοτουριστικού προϊόντος είναι μια δράση ήπιας μορφής τουριστικής ανάπτυξης και πολυδραστηριότητας μέσα σε ένα αγροτικό χώρο. Με επίκεντρο που εστιάζεται στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, αναδεικνύεται μέσα από την δημιουργία πεδίων επιχειρηματικότητας με την έννοια νέων, ήπιων και με συγκεκριμένη ποιότητα δραστηριοτήτων που ή δημιουργούν αυτοτελές τουριστικό προϊόν ή εμπλουτίσουν με συμπληρωματικές υπηρεσίες ημερησίων δραστηριοτήτων το τουριστικό προϊόν που προσφέρει ένας προορισμός στους επισκέπτες του.

Περιοχή ανάπτυξης της δράσης θα αποτελέσει η Κοιλάδα του ποταμού Χα, orange valley park στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαλώνας, Δήμος Αρχαγγέλου, Ρόδου.

Το δημοτικό διαμέρισμα Μαλώνας είναι μια αγροτική περιοχή στην ανατολική πλευρά του νησιού –το κατεξοχήν αγροτικό χωριό της Ρόδου από τα παλιά χρόνια- που συγκεντρώνει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
- Συνιστά από μορφολογικής και ιστορικής απόψεως μία διακριτή γεωγραφική ενότητα, που περιλαμβάνει οικισμό με λιγότερους από 1000 κατοίκους.
- Οι κάτοικοι απασχολούνται κυρίως με δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα.
- Μέσα στην περιοχή αυτή δεν έχει αναπτυχθεί τουριστική προσφορά μαζικού (δηλαδή οργανωμένου παραθεριστικού) τουρισμού ή προσφορά που να απευθύνεται σε ζήτηση άλλων μη ήπιων μορφών τουρισμού.

Η δράση αυτή θα έχει ως στόχους:
- Να συμβάλλει ώστε ο επισκέπτης της Ρόδου να μπορεί να γνωρίσει τις αγροτικές περιοχές του νησιού, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων, τα πολιτισμικά στοιχεία και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του χώρου αυτού.
- Να φέρει τον επισκέπτη σε επαφή με την φύση καθώς και με δραστηριότητες στην ύπαιθρο, στις οποίες θα μπορεί να συμμετέχει, να ψυχαγωγηθεί και να νοιώσει τη χαρά της περιήγησης, της γνώσης και της ανακάλυψης.
- Να κινητοποιήσει τις παραγωγικές, πολιτισμικές και αναπτυξιακές δυνάμεις της περιοχής, συμβάλλοντας έτσι στην αειφόρο περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του αγροτικού χώρου.

Το Αγροτουριστικό προϊόν της Μαλώνας θα αποτελέσει ένα συνδυασμό υπηρεσιών, προϊόντων και δραστηριοτήτων, που θα συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τα ιδιαίτερα αγροτικά, κοινωνικά, πολιτισμικά και περιβαλλοντολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής αυτής και θα αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες της.

Η μορφή του απευθύνετε πρωτίστως στους επισκέπτες που διαμένουν σε ξενοδοχειακά καταλύματα του νησιού, προτρέποντας τους να συμμετέχουν και σε δραστηριότητες της υπαίθρου και πιλοτικά με διαμονή και σε σπίτια του χωριού .

Βασική επιδίωξη στον σχεδιασμό αυτού του προϊόντος είναι η “επίτευξη του βέλτιστου και όχι του μέγιστου” δηλαδή οι προσπάθειες θα επικεντρώνονται γύρω από την ποιότητα και όχι την ποσότητα

Τα θέλγητρα που μπορούν να αποτελέσουν το αγροτουριστικό προϊόν είναι το “colour locale”, το τοπικό χρώμα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου, τα τοπικά έθιμα και ο τοπικός πολιτισμός.

Η δράση στο σημείο της που αφορά τον του οικισμό έχει να κάνει με:
- Παρουσίαση του χωριάτικου τρόπου ζωής
- Συμμετοχή στις αγροτικές ή στις σπιτικές εργασίες
- Επαφή με τους κατοίκους, γνωριμία με τα παραδοσιακά τους επαγγέλματα (τσαγκάρη, σιδερά, μαραγκού, καλαθοποιού κα) συμμετοχή στα τοπικά ήθη και έθιμα, παραδόσεις, πανηγύρια .
- Γνωριμία με τα παραδοσιακά φαγητά και ποτά και την παρασκευή τους

Για δε την ευρύτερη του οικισμού περιοχή επιδιώκεται:
- Αναβίωση και αναπαράσταση των παραδοσιακών τρόπων καλλιέργειας της γης και των καρπών της.
- Περιήγηση στην κοιλάδα και ξενάγηση στις καλλιέργειες .Παρουσίαση του φυσικού κάλλους της περιοχής, εκδρομές στην φύση, γνωριμία με ενδιαφέροντα δείγματα της χλωρίδας και της πανίδας.
- Συγκομιδή φρούτων ( εσπεριδοειδή κα).
- Επισκέψεις σε μνημεία αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργήματα φύσης.
- Αθλητικές δράσεις φύσης -περίπατος, ορεινή πεζοπορία, παρατήρηση πανίδας, οικοξενάγηση, ονηλασία, κυνήγι, ψάρεμα κα – και αθλήματα υπαίθρου (mounted bikes, ιππασία, αναρρίχηση σπηλαιοεξερεύνηση κλπ.)
- Δραστηριότητες σχετικές με την υγεία
- Πώληση τοπικών προϊόντων
- Γνωριμία με την βιολογική καλλιέργεια και τα βότανα

Οι δράσεις αυτές ως ημερήσιες δραστηριότητες προϊόντος φύσης θα διανέμονται από την 1 Μαΐου 2008 μέσα από το δίκτυο διανομής των tour operators και των τουριστικών γραφείων στην Ρόδο.
Για την προβολή του στο διαδίκτυο αναπτύσσετε website ενώ αναμένετε ότι θα προβληθούν και μέσα από τις δράσεις των ΠΡΟΤΟΥΡ και ΔΟΤ.