Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Χαράλαμπου Κόκκινου

Κυρίες και κύριοι
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκλησή σας να συμμετάσχω στο 1ο τοπικό συνέδριο Ρόδου με θέμα Την Ανάπτυξη και προώθηση δραστηριοτήτων ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού και να συγχαρώ τον ΔΟΤ, την ΑΝΔΩ και το Ecomuseum για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του Συνεδρίου σε υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Δωδεκανήσου και της ΤΕΔΚΔ.
Ο εναλλακτικός τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάδειξης της ομορφιάς της πατρίδος μας και μία από τις κυριότερες μορφές εναλλακτικού τουρισμού που στόχο έχουν την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση μεγαλύτερου τουριστικού ρεύματος από όλο τον κόσμο.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να επισημάνω κάποια σημαντικά έργα και δράσεις της Περιφέρειας νοτίου Αιγαίου στο νευραλγικό και πολύ κρίσιμο για την οικονομία της πατρίδας μας και των νησιών μας τουριστικό μας προϊόν
Ο τουρισμός είναι η κυριότερη επιχειρηματική και επαγγελματική δραστηριότητα στην περιοχή μας. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τόσο μέσω των Υπηρεσιών της, όσο κυρίως με τις προσπάθειες που καταβάλει το ανθρώπινο δυναμικό της, συστρατεύεται με όσους αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα, συμβάλλοντας έτσι στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, αλλά και της απασχόλησης στην περιοχή μας. Με την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής (λιμενικά έργα, έργα για την υγεία, οδικοί άξονες κλπ) στα πλαίσια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Νοτίου Αιγαίου και του Προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών Θησέας, δημιουργούμε εκείνες τις συνθήκες που επιθυμούν οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και οι τουρίστες που θα μας επισκεφθούν. Στοχεύοντας να «δέσουμε» την ιστορική κληρονομιά με τις φυσικές ομορφιές που έχουν τα 48 κατοικημένα νησιά της Περιφέρειάς μας, πραγματοποιούνται έργα, στα πλαίσια του ΠΕΠ, που στηρίζουν την ιστορία και τον πολιτισμό, ενώ, ταυτόχρονα, υλοποιήθηκαν 6,7 εκ. €. Στο πλαίσιο του Γ΄ κύκλου έχουν ενταχθεί 366 επενδυτικά σχέδια συνολικού Π/Υ δημόσιας δαπάνης 31,2 εκ. €.από το ΠΕΠ 124 επενδύσεις ΜΜΕ από τον Α΄ και τον Β΄ κύκλο, συνολικής δημόσιας δαπάνης

Από τι κυριότερες δράσεις που προβλέπεται να υλοποιηθούν είναι και η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού (πολιτιστικός, θαλάσσιος, καταδυτικός, συνεδριακός, αναρριχητικός, θρησκευτικός και πολιτιστικός τουρισμός).
Στόχος μας ήταν και παραμένει η επίτευξη της ανταγωνιστικότητας και της αειφόρου ανάπτυξης, η οποία να διαχέεται στο σύνολο των κατοίκων των νησιών μας καθώς και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Αυτό είναι το όραμά μας, αυτή είναι η πυξίδα μας.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας

Χαράλαμπος Κόκκινος
Γενικός Γραμματέας
Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου