Παπασταύρου Μπριγκίτα
Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Αγροτουριστικής AE

Παρουσίαση με τίτλο:
Αγροτουρισμός: Ένα τουριστικό προϊόν που ενισχύει το μαζικό τουρισμό.

Για να κατεβάσετε την παρουσίαση της κ. Παπασταύρου στον υπολογιστή σας:
Δεξί κλικ εδώ, και επιλέξτε "Save Link As..." ή "Αποθήκευση Δεσμού ως..."

Μέγεθος Παρουσίασης: 2.8MB
Τύπος Παρουσίασης: Microsoft Powerpoint


«Να ελληνοποιήσουμε τον τουρισμό μας»
«Aυτό που θα επιχειρήσουμε να πράξουμε είναι να θέσουμε στην ημερησία διάταξη την... "άλλη Ελλάδα".

Το μοντέλο του μαζικού τουρισμού έχει πλέον κορεστεί, ενώ μαζί του δείχνει να ξεφτίζει η εικόνα του παραδοσιακού ξενοδοχείου με την πισίνα, τους λίγους φοίνικες και το πλαστικοποιημένο φαγητό. Αντιθέτως, αυτό που γεννιέται είναι η ανάγκη να ξυπνήσουν οι πιο γνήσιες δυνάμεις της περιφέρειας, προσφέροντας στους επισκέπτες τους γνήσια φιλοξενία, ιστορία, πολιτισμό, αυθεντική ελληνική διατροφή και ξεχωριστές δραστηριότητες που θα τους "δένουν" με τον τόπο μας.

H αλήθεια είναι ότι οι εναλλακτικές μορφές τουριστικής ανάπτυξης προσφέρουν μια διέξοδο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, το οποίο (στο σύνολό του) έχει καταστεί ιδιαίτερα ακριβό και χαρακτηρίζεται από χαμηλό επίπεδο υπηρεσιών και υποδομών. Οι μονοσήμαντες επενδύσεις στο δίπτυχο «ήλιος - θάλασσα» έχουν εξαντλήσει τα περιθώριά τους μετά την εμφάνιση νέων, εξωτικών και οικονομικά προσιτών προορισμών. Στον αντίποδα όλων αυτών στέκεται ένα μοντέλο που διασφαλίζει τη φυσική ομορφιά, την πολιτιστική κληρονομιά, τα παραδοσιακά επαγγέλματα και ασχολίες, ενώ προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον φιλοξενούμενο.

H στροφή από τον ποσοτικό στον ποιοτικό τουρισμό - που είναι το μέλλον - προϋποθέτει την... ελληνοποίηση του τουρισμού μας με σύγχρονους όρους. Πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά τον τόπο μας. Την Ελλάδα της θάλασσας και του βουνού, της ελιάς και του πλατάνου, τη χώρα της φιλοσοφίας και της φιλοξενίας, του Διόνυσου και του Απόλλωνα, την Ελλάδα του μύθου και του παγκόσμιου χωριού. Αυτόν τον τόπο πρέπει να δείξουμε όχι μόνο στους ξένους αλλά και στους συμπολίτες μας. Μόνον έτσι θα γίνουμε ξανά ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια τουριστική αγορά και θα γίνει ξανά η Ελλάδα της μόδας.