Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009, ώρα 17.00
Αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Ροδίων, πάρκο Ροδίνι.

Θέμα: Ο Τοπικός Λαϊκός Πολιτισμός
Μέθοδοι και τεχνικές για την ανάπτυξη Πολιτιστικού Τουρισμού.
Ο Δωδεκανησιακός Λαϊκός Πολιτισμός, εργαλείο πολλαπλών δράσεων και παρεμβάσεων στην ανάπτυξη των ειδικών μορφών πολιτιστικού τουρισμού.

Διοργάνωση:
Ecomuseum – Μουσείο Αγροτικής Πολιτιστικής και Λαογραφικής Κληρονομιάς Ρόδου και Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου (ΑΝΔΩ) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δωδεκανήσου και την διαδικτυακή πύλη Aegeancity.com

Υπό την αιγίδα: Της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και με την ευγενική χορηγία της ΡΟΔΩΝ ΑΕ.

Συμμετέχουν: Οι εκπρόσωποι όλων των συλλόγων της Δωδεκανήσου.

1η ενότητα: Δωδεκανησιακός Λαϊκός Πολιτισμός. Διαπιστώσεις και προοπτικές.
Προεδρεύων: Μανόλης Μακρής, Πρόεδρος Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου

2η ενότητα: Ο προσδιορισμός και η ανάδειξη του ρόλου των Πολιτιστικών Συλλόγων στην διατήρηση του Δωδεκανησιακού Λαϊκού Πολιτισμού.
Προεδρεύων: Φίλιππος Λίσγος, Μέλος ΔΣ Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Δωδεκανήσου

3η ενότητα: Η διαμόρφωση νέων προτάσεων για την στήριξη και ανάπτυξη των Συλλόγων που το αντικείμενό τους περιλαμβάνει τη διάδοση του Δωδεκανησιακού Λαϊκού Πολιτισμού.
Προεδρεύων: Σακελαρίου Παναγιώτης, Πρόεδρος Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ροδίων

4η ενότητα: Η αναζωογόνηση της τοπικής μουσικής παράδοσης και η εμπλοκή της νέας γενιάς μέσα από δραστηριότητες και καλλιτεχνική δημιουργία για τον Λαϊκό Πολιτισμό.
Προεδρεύων: Γιώργος Κωνστάντζος, Ερευνητής, Αρχείο Ελληνικής Μουσικής

5η ενότητα: Ο Τοπικός Λαϊκός Πολιτισμός ως μέσο για την οικονομική ανάπτυξη της Δωδεκανήσου.
Προεδρεύων: Μιλτιάδης Λογοθέτης, Οικονομολόγος-Συγγραφέας

Σκοπός της ημερίδας αυτής είναι η ενσωμάτωση των ειδικών μορφών πολιτιστικού τουρισμού στα επιμέρους στοιχεία που θα αναδείξουν την δράση Ecomuseum of Rodos και θα συνθέσουν το οικοτουριστικό προϊόν του νησιού.

Η συνάντηση αυτή θα συνεχίσει και θα κλείσει με μουσική βραδιά αφιερωμένη στους τοπικούς καλλιτέχνες.

H εκδήλωση θα αποτελέσει την πρώτη δράση του κύκλου «Οι Δρόμοι του Λαϊκού Πολιτισμού» και εντάσσεται στην διαδικασία προσέγγισης και συνεργασίας των τοπικών συλλόγων και πρόκριμα για το συντονισμό της δράσης τους.

Παρακαλούμε με μέριμνα των πολιτιστικών οργανισμών του κάθε Δήμου να ενημερωθούν τα προεδρία όλων των συλλόγων που υπάρχουν στο κάθε δημοτικό διαμέρισμα (πολιτιστικοί, αθλητικοί, φιλανθρωπικοί-κοινωνικής δράσης κα) για να συμμετάσχουν. Να ορισθεί σε κάθε Δήμο ένα άτομο υπεύθυνο για τον συντονισμό, με το οποίο θα μπορούν να συνεργασθούν οι διοργανωτές.
Οι εκπρόσωποι του κάθε συλλόγου θα πρέπει να συμπληρώσουν την συνημμένη φόρμα με τα πληροφοριακά στοιχεία τα οποία θέλουμε να συγκεντρώσουμε για την ιστορία και την δράση του συλλόγου.
Ακόμα, αυτό το μέλος να έρθει σε επαφή με τους παλαιούς τοπικούς οργανοπαίκτες και μουσικούς αλλά και λαϊκούς καλλιτέχνες (ζωγράφους, παραδοσιακής λαϊκής τέχνης κλπ) που κατάγονται από τον Δήμο σας και θεωρείτε ότι πρέπει να συμμετάσχουν στην αφιερωμένη σε αυτούς μουσική βραδιά που θα ακολουθήσει.

Αναλυτικότερα αυτό που επιδιώκουμε μέσα από την ημερίδα είναι:
·Η συγκέντρωση των στοιχείων και η ηλεκτρονική τους αρχειοθέτηση, προκειμένου να δημιουργηθεί η βάση δεδομένων των συλλόγων στο διαδίκτυο, που συνεχώς θα ενημερώνεται για να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους.
·Να συγκροτηθεί το Δίκτυο Συλλόγων, που θα διαμορφώσει ένα κοινό σχέδιο ανάπτυξης στρατηγικών, για την προώθηση των ειδικών μορφών πολιτιστικού τουρισμού, με έμφαση στην ανάπτυξη συνεργασιών και αλληλοενημέρωσης.
·Να εξεταστούν οι δυνατότητες αξιοποίησης διαφόρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την υλοποίηση των δράσεων. (Επίκαιρες οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για ενίσχυση του πολιτισμού).
·Να καταγραφούν οι προγραμματισμένες για το 2009 εκδηλώσεις που θα γίνουν στο νησί και θα παρουσιάζουν στο κοινό και τους επισκέπτες τον αυθεντικό τοπικό λαϊκό πολιτισμό, μέσα από τοπικά φεστιβάλ, τη χορευτική παράδοση, αναπαραστάσεις εθίμων, λαϊκό θέατρο, συναυλίες παραδοσιακής μουσικής με ντόπιους εκφραστές της παράδοσης, αναπαραστάσεις καθημερινής ζωής κλπ. Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν τον κύκλο των πολιτιστικών γεγονότων της περιοχής, ως δράση δε πολιτιστικού τουρισμού θα παρουσιασθούν με το γενικό τίτλο «Οι Δρόμοι του Λαϊκού Πολιτισμού».
· Να καταχωρηθούν και παρουσιάζονται οι παραπάνω εκδηλώσεις μέσα από το online ημερολόγιο εκδηλώσεων της Ρόδου www.RodosEvents.gr που λειτουργεί στο διαδίκτυο, δίνοντας στον επισκέπτη όχι μόνο αξιόπιστες πληροφορίες αλλά και την δυνατότητα να προαγοράσει εισιτήριο για οποιαδήποτε από αυτές.
· Να δημιουργηθεί το Αρχείο των μουσικών και καλλιτεχνών, που όλα αυτά τα πενήντα χρόνια τουρισμού, πέρασαν από τη Ρόδο. Είναι αυτοί που είτε ξεκίνησαν από εδώ την καλλιτεχνική τους σταδιοδρομία και τώρα είναι διάσημοι κάπου αλλού, είτε απλά εργάσθηκαν, είτε ακόμα επειδή περνώντας από αυτό ως φίλοι και εραστές του ήλιου και της θάλασσας του, το λάτρεψαν και άφησαν το στίγμα τους σε αυτό. Η ηλεκτρονική αρχειοθέτησης και των στοιχείων αυτών, θα επιτρέψει την δημιουργία μιας δυναμικής βάσης δεδομένων που συνεχώς θα ενημερώνεται και θα ανανεώνεται προκειμένου να αποτελέσει χρήσιμο «εργαλείο» στη προβολή της Ρόδου.

Η ημερίδα αυτή θα συνεχίσει ως μουσική βραδιά αφιερωμένη στους τοπικούς καλλιτέχνες, ξεκινώντας με αυτόν τον τρόπο τις εκδηλώσεις του κύκλου «Οι Δρόμοι του Λαϊκού Πολιτισμού». Αυτή η εκδήλωση θα είναι ουσιαστικά και η πρώτη κοινή δράση στην διαδικασία προσέγγισης και συνεργασίας των τοπικών συλλόγων και εφαλτήριο για το συντονισμό της δράσης τους.